VIDEO: Cultivarea zmeurului an 1

 

Grup Facebook: https://www.facebook.com/groups/418196878942988/
Pagina Facebook: https://www.facebook.com/Florileeu-771322159934894/
În acest video descriu experiența pe care am avut-o în primul an de cultivare a zmeurului, când vorbesc de cultivarea zmeurei, mă refer la un nivel de hobby nu o cultivare intensivă a zmeurei.
Dacă locuiești la casă, sau dacă ai o bucată de pământ nefolosită, poți cultiva acolo câțiva butași/drajoni de zmeur, înființând așa o mini-cultură de zmeur, folosind doar informațiile reproduse în video.
Zmeurul este un fruct de pădure foarte apreciat(are un gust foarte bun), destul de ușor de cultivat și dacă alegi un soi bun, e și foarte productiv.
Am folosit soiurile zmeur Autumn Bliss și zmeur Polka, cumpărate de pe internet, de pe un site de vânzări de pomi și arbuști fructiferi.
Cum pe internet nu am prea găsit informații și opinii despre zmeur Autumn Bliss și zmeur Polka, m-am gândit că ar fi util și pentru alte persoane dacă fac înregistrări video cu tot ce fac și rezultatele pe care le am și să le public.
Voi face videouri și în următorii ani, în care voi urmări evoluția acestor soiuri, iar dacă voi proba și alte soiuri la fel, le voi publica în acest canal.
Acum să fac o mică descriere cu tot ce am făcut:
1.După cum spun mai sus, am cumpărat de pe net drajonii, undeva la începutul lunii martie, și m-am decis să cumpăr zmeur Autumn Bliss și zmeur Polka.
_ descrierile pe care le-am găsit despre aceste soiuri m-au impresionat și am hotărât să le cumpăr;
_ despre zmeur Autumn Bliss am găsit următoarele informații care mi-au atras atenția: foarte productiv, foarte timpuriu, începe să producă din prima decadă a lunii iunie până în octombrie.
_ despre zmeur Polka am găsit următoarele informații care mi-au atras atenția: rezultate bune și pe soluri slabe și produce de la sfârșitul lui iulie până toamna târziu.
2.Când mi-au ajuns drajonii, pe 23 martie, i-am verificat să văd dacă sunt vii și în stare bună.
_ cum nu prea ești sigur de ce cumperi de pe internet am cumpărat doar 7 plante 5 butași zmeur Autumn Bliss și 2 butași zmeur Polka, din care două plante le-am oferit cadou unei rude, am rămas cu 4 butași zmeur Autumn Bliss și 1 butași zmeur Polka.
3.Am ales terenul.
_ o bucată mică de pământ, orientat spre sud, lângă un gard, umbrit prima parte a zilei iar solul de proastă calitate, nu am avut condiții mai bune pentru acest experiment, pentru rezultate bune, este recomandat un sol de bună calitate, lângă o sursă de apă însorit toată ziua.
_ pe 26 martie m-am apucat de treabă(zmeurul poate fi plantat din toamnă până în primăvară, chiar și iarna dacă solul nu este înghețat și se poate lucra).
4.Plantarea butașilor.
_ cu o noapte înainte se țin butașii cu rădăcinile în apă până la plantare dacă e posibil, dacă nu măcar cu o oră înainte.
_ am făcut gropile de 25 cm pe 25 cm și o adâncime de o pană de hârleț.
_ am udat bine aceste gropi și am introdus butașii în ele, fără mocirlire, dacă poți e bună și o mocirlire cu o soluție făcută din apă și mraniță, pe fundul gropii ar prinde bine dacă se pot pune câțiva pumni de mraniță.
_ am astupat gropile și am tasat ușor cu piciorul, apoi am udat bine cu 10 litri de apă pe plantă și gata plantarea.
Rezultate:Ținând cont că locuiesc în afara țării, la 3 zile după plantare am plecat și m-am mai întors undeva peste 6 săptămâni, lăsând plantele să se descurce singure, ideal este să fie udate măcar o dată pe săptămâna.
Cu toate acestea pe 12 mai când am revenit la casa de la țară, toți drajonii erau prinși, se vedeau chiar destul de bine.Am stat acolo câteva zile, în care i-am udat de câteva ori și am plecat iar, lăsând din nou zmeurii să se descurce singuri. M-am întors pe 29 iunie, zmeurii mei au prins o perioadă foarte secetoasă, cum de fapt a fost tot anul, dar cu toate astea au supraviețuit toți butașii.
I-am udat în vacanța de două săptămâni cât am stat acolo, și i-am lăsat din nou să înfrunte vara și seceta singuri.
Cu puțin noroc, i-a mai vizitat de câteva ori o cunoștință, care i-a mai udat.
Spre surprinderea mea, mi-a trimis poze la începutul lui septembrie cu zmeurii înfloriți, apoi cu fructe de zmeur făcute pe lăstării de primul an, în principiu lăstarii de zmeur trăiesc doi ani, în primul an cresc, iar abia anul doi fac fructe după care se usucă.
Pe 7 octombrie când am ajuns din nou acolo, am mâncat primele fructe, cele din video sunt de pe soiul Polka.
Următoarea vizită în aprilie anul următor.Să vedem dacă trec iarna!
În acest video puteți vedea evoluția ulterioară https://youtu.be/wTji3Bkvw0U

14 thoughts on “VIDEO: Cultivarea zmeurului an 1

  1. Bună seara. Am nevoie să mut mai mulți zmeuri, deoarece riscă să fie distruși. Cum să procedez? Când pot fi extrași: toamna sau primăvara?
    Nu vreau să îi pierd deoarece fac zmeure multe și foarte bune.

  2. Ați luat,dar nu știu de unde,și tare aș vrea și eu ,un soi de zmeura așa de roditor! E super,și după secetă din vara trecută ați avut totuși o recolta de toată frumusețea! Sânt sigură că firma sau persoana de unde ați achiziționat drajonii de zmeura a fost sinceră! Stau la casă și în toamnă ,am pus spalier pentru zmeur! La soiul pe care îl aveți dv., ar fi necesar , să nu ajungă ciorchinele cu zmeura pe pământ!🍮☕

  3. Daca lipseste nitrogen poti mixa 1parte gainat de la gaini cu 10 parti apa. Din cate am inteles, doza de gainat nu trebuie sa fie mai mare pentru ca prea mult nitrogen dauneaza. Am vazut sfatul pe internet, personal nu am incercat deci este doar o sugestie 🙂 Mult succes in continuare si cat mai multe videoclipuri si realizari :)!

  4. Am plantat 10 butasi de zmeura acum 5-6 saptamani si nu au inmugurit sau scos lastari,dar recent i-am zgariat un pic sa vad daca mai sunt verzi si sunt toti perfect verzi,si e deja destul de cald si nu mai îngheață noaptea,ce spui sa fac?..

  5. Buna ziua, as fi interesata pentru o mini plantatie, v-as ruga, daca puteti sa imi spuneti ce soi de zmeur pot planta astfel incat sa fie roditor din primul an, chiar si mur. Plantarea se va efectua in aceasta toamna, si ma intrebam daca exista soi din care sa culeg in anul 2021.Citisem pe internet si de un soi opal, aveti idee daca este bun?Va multumesc frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *