VIDEO: TV IALOMITA – „Afacere cu gălbenele și scaieți”


Un fermier din Ialomița face bani frumoși dintr-o afacere cu scaieți și gălbenele. Femeia s-a hotărât să investească banii câștigați în 13 ani de muncă, în Spania, în cultivarea plantelor medicinale. A cumpărat pământ în satul natal și s-a apucat de treabă. Acum are profit și de 4 ori mai mult față de investițiile făcute. Frusinica Ionescu și-a început afacera cu un hectar de lavandă. Pentru că florile aromate i-au adus un profit bun, femeia s-a gândit să se extindă. Anul acesta a semănat gălbenele pe ceva mai mult de o jumătate de hectar iar producția este peste așteptări (26 IUNIE 2017).

Gălbenelele nu sunt pretențioase. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol și au nevoie de puține îngrijiri. Se culeg din două în două zile, din iunie până în octombrie.

Denumite și florile de aur ale sănătății, gălbenelele sunt folosite în medicină, în special în tratarea inflamațiilor, dar și in cosmetică, în creme cu efect cicatrizant.

În mijlocul Bărăganului, alături de câmpul cu flori portocalii, se întinde lanul de scaieți. Armurariu, planta care seamănă cu un mărăcine, este unul dintre cele mai puternice remedii naturale contra afecțiunilor ficatului.

Frusinica Ionescu este unul dintre puținii fermieri din țară care au îndrăznit să investească într-o astfel de cultură. A fost susținută permanet de soțul său spaniol, care s-a mutat în România atras de fertilitatea pământului nostru. Cu cheltuieli minime, care presupun doar semănatul, de pe un hectar cultivat cu mărăcini se poate obține un profit de 2000 euro.

Armurariu se recoltează în luna iulie, cand florile sunt uscate. Se folosește o combină, iar semințele prețioase sunt livrate producatorilor de medicamente. Armurariu este foarte apreciat în industria farmaceutică datorită conținutului său de silimarină, o substanță care ajută la regenerarea ficatului.

11 thoughts on “VIDEO: TV IALOMITA – „Afacere cu gălbenele și scaieți”

  1. Buna ziua. Doresc sa stiu ce specie de galbenele aveti in cultura. Am vazut pe piata si galbenele cu mai multe randuri de petale. Care sunt cele mai cautate de cumparatori? Spre exemplu este specia de galbenele officialis care este cautata dar asta are mai multe soiuri. Printul indian, nova sau cea englezeasca? Daca floarea este mai mare cu mai multe randuri de petale cum e officialis-indian prince, e mai cu spor dar credeti ca este cautata la fel de bine? Va multumesc

  2. Daca va intereseaza exista si piaptan de cules galbenele.E un pic mai des in dinti decat cel de cules afine,videoclipul il gasiti la :,,Test de rezistenta al pieptenelor de afine " de la Mesterul Hunedorean.Succes in ce v-ati propus. !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *