VIDEO: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani

 

Unul dintre cele mai căutate produse din lume, miezul de nucă, în Moldova crește până şi pe marginea drumului. Este un produs, al cărui deficit anual pe piaţa mondială se estimează la 100 de mii de tone. Până în prezent nicio ţară nu a reușind să acopere acest gol. Condiţiile climaterice din Republica Moldova sunt perfecte pentru cultivarea nucului şi, dacă acum trei ani ţara noastră se situa pe locul opt în lume printre exportatorii de miez de nucă, în curând, cu insistenţa fermierilor moldoveni şi cu ajutorul politicilor statului, putem fi printre primii.


Noi avem în proprietate 7000 de hectare de teren agricol, dar una din cele mai importante direcții care la noi este, este cultura nucului. Plantate deja avem 750 hectare de livada de nuc, avem pepinieră, deci, practic, la compartimentul cei ce ține de cultura nucului, avem ciclu închis de 7000 hectare, deci, producem material săditor, plantăm, recoltăm, avem fabrica de procesare a nucii. Știm foarte bine că nuca este foarte solicitată în țările europene, în țările arabe, care este foarte bine consumată.

Totodată, studiind piața, am văzut că, practic, în lume este un deficit foarte mare de miez de nucă, Anual circa 100.000 de tone este deficitul care, până la moment, nimeni nu poate să… această piață să o satisfacă. De asta eu cred că este loc pentru producerea nucilor și cei care, într-adevăr, vor să se ocupe cu această cultură nobilă, merită și trebuie să te ocupi cu această cultură. Sigur, sunt si probleme.

Asta este o investiție de lungă durată, dar, totodată, este un business stabil, tot de lungă durată. Cea mai mare problemă a fost materialul săditor, soiuri care ar fi bine de plantat. Deci am studiat experiența franceză, am studiat experiența italiană, am studiat experiența din California, dar, totuși, toți colegii și toți cei cu care am discutat peste hotare ne-au spus că foarte bine ar fi ca să promovăm soiurile noastre moldovenesti.

Sunt niște soiuri foarte bune, foarte productive, cu tot mai mult calitatea lor gustativă și, însă, și calitatea și aspectul, nu? Și este foarte frumos și foarte bun. De asta, noi, și, practic, din 750 hectare care avem plantate, toate sunt de origine moldovenescă. Anul ăsta livezile au intrat în rod.

Anul trecut mai puțin am exportat, dar am exportat în Europa, în Spania și în Irak. Deci, ceea ce ține de export nu este problemă.

Noi deja avem foarte multe solicitări. Cu părere de rău, încă nu putem satisface toate aceste solicitări, dar sperăm ca în următorii cinci ani deja am să ieșim la o producere mai mare, cu care să putem deja satisface și să fim în piață mai competitivi. Productivitatea pe hectar este de la două până la patru tone, în functie de cum se respectă tehnologia.

Deci, sunt mulți factori care acționează. Cei care vor să se ocupe cu cultura nucului, în primul rând, trebuie să aibă dragoste, trebuie să aibă răbdare și trebuie să facă tot lucrul cu tragere de inimă. Atunci se pot obține rezultate.

Practic, nucul nu are deșeuri, ca să spunem așa. Deci, începând de la nucă, frunza, toate crengile, același material, deci spunem lemnul, care este foarte prețios. Din coaja de nucă se pot face foarte multe lucruri.

În primul rând, poți să facă brichete. Totodată, noi am studiat în California niște tehnologii. Deci, din coaja din nucă se face niște material abraziv, care se folosește la șlefuitul diferitelor motoare și așa mai departe.

Uleiul din nucă este unul foarte folositor, în primul rând, dar, totodată, este și foarte scump. Este un business profitabil. Asta e unica problemă, că este de lungă durată.

Deci, este o investiție, trebuie de așteptat 7-8 ani, până a primi prima roadă, primul venit. Dar, în schimb, la prima roadă, deja toate cheltuielile pot fi acoperite, și aici a fost făcut timp de șapte ani de zile. Lucrăm cu șase soiuri, pe care le promovăm, deci care, deja am văzut, sunt mai productive, sunt mai rezistente și la boli, și la înghețuri.

Sigur că înghețurile de iarnă, știți foarte bine, că pot afecta oricare pom. Soiurile pe care le avem, Cazac, Costiujeni, Kogălniceanu, Corjăuțu, Schinoasa și Călarașu, sunt niște soiuri care deja sunt adaptate, rezistă până la minus 30 de grade iarna. Mai mult, noi vedem, uitați-vă, acesta este soiul Kogălniceanu, este un soi foarte interesant, deci, vedeți, toate nucile sunt ca smochinele, este un soi foarte frumos, foarte interesant.

Deci, noi vedem că, într-adevăr, are un potențial foarte mare și recomandăm celor care vor să facă agricultură, să fie atenți, să caute bine întâi soiurile necesare. După tehnologie, trebuie să fie toată livada, practic, ca să fie înierbată. În timpul recoltării, deci până la recoltare, se taie toată, se coseste toată iarba, după asta merge scuturătorul, scutură și de altă combină recoltează de jos, ca să fie comod pentru recoltare, deci asta e una.

A doilea, nuca este foarte, capricioasă la umezeală. La noi, în timpul recoltării, toamna, de obicei sunt ploi și dacă nuca cade acolo în glod și stă câteva zile, practic, am pierdut calitatea. Doar când stă pe iarbă, se menține o calitate mai bună Deci asta este o practică, nu este nimic nou, asta este o practică care am văzut că este și în California și în Franța, se practică lucrurile astea.

Cât costă pe piata externă? Nuca în coajă, calibrată, se vinde de la 2 până la 3 euro kilogramul, si miezul de la 5 până la 10 euro. Acesta este câmpul 2, deci pomii altoiți de nuc, care au fost altoiți anul trecut la masă, deci acum, toamna, ei o să fie plantați deja în livadă. Aici avem în jur de 150.000 de pomi, deci asta ca circa 1.500 de hectare de livadă am putea ca să fie plantată.

Noi material săditor parțial plantăm la noi, dar foarte mult realizăm, deci avem foarte mulțe solicităridin  Ucraina, Georgia, România, deci foarte mult material exportăm. Noi aici avem livada de ramuri altoi, avem o livada de colecție, avem 18 soiuri de nuci, deci nu numai nucă moldovenească, avem în colecție și nucă franceză, și nucă ungurească, și nucă bulgarească, deci avem foarte multe soiuri, dar principalul este, iată, anumit fondul care noi îl avem, spunem așa, fondul de aur, deci unii păstrăm toate soiurile și unii luăm ramuri altoi pentru înmulțirea nucului. Avem foarte mulți oaspeți, care într-adevăr facem schimb de experiență, fiindcă, într-adevăr, la noi este una dintre cea mai mare pepinieră, ceea ce ține de nuc, care are potențialul de 300.000 de altoituri anual. Este una dintre cei mai mari pepiniere din Europa.

Mulțumesc pentru vizionare!

30 thoughts on “VIDEO: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani

  1. Vai de pula voastra Soldovenitilor , pana nu scapati de Rusi va fi mereu vai si amar de viata voastra , acasa nici macar nu mai stiti unde este Romania , pulete ala vorbeste de tari occidentale , da nu pomeneste Romania , cat poti sa fii de prost mai blegovane , ca de se supara Rusu vine si-ti arata el tie tot Californie , moment isi pune colea in livada ta o racheta de te caci pi tini…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *